Annons:

”Ge oss tid att genomföra besluten”

RIKSDAGEN2006-06-09

I ett brev till regeringen klagar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på att nya regler och förordningar beslutas av riksdagen bara veckor innan de ska börja tillämpas.

Enligt skrivelsen måste kommuner och landsting få tid på sig att förbereda förändringar. Den politiska beslutsprocessen måste få ha sin gång, och nya förordningar behöver skrivas och antas.

SKL anser att förslag som förs fram i vårpropositionen inte ska genomföras förrän tidigast 1 oktober, och åtgärder som föreslås i budgetpropositionen på hösten inte tidigare än 1 april.

”Det är inte rimligt ur besluts- och planeringssynpunkt att åtgärder som ska träda i kraft 1 juli alternativt 1 januari inte beslutas av riksdagen förrän i mitten av juni respektive mitten av december”, skriver Ilmar Reepalu, ordförande för Kommunförbundet, och Lars Isaksson, ordförande för Landstingsförbundet, i skrivelsen till regeringen.

Som exempel pekar SKL bland annat på beslutet att ensamkommande asylsökande barn ska omhändertas av kommunerna i stället för av Migrationsverket. Först den 30 mars gav regeringen besked om de ekonomiska villkoren för de kommuner som är beredda att ta emot barnen. Fortfarande, tre veckor innan den ändrade ordningen ska genomföras den 1 juli, saknar Migrationsverket avtal med tillräckligt antal kommuner.

”Berörda kommuner är starkt kritiska till den korta tid som stått till buds för praktiska frågor, nödvändiga kommunala beslut med mera, och anser att risken är stor att man trots en positiv inställning till att ta över ansvaret ändå tvingas avsäga sig detta på grund av tidspress.”

När det gäller plusjobben konstaterar SKL att kommuner och landsting fick information om den nya förordningen fyra arbetsdagar innan den trädde i kraft, vilket gav helt orealistiska förväntningar på snabba plusjobbanställningar.

”När kommuner och landsting får dåliga förutsättningar för att planera sin verksamhet försvårar det möjligheterna att ge en god service till medborgarna.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA