Ge forskarstuderande social trygghet!
Nära hälften av dem som antagits till forskarutbildning står utanför det sociala trygghetssystemet. Största problemet är studiefinansieringen, säger Ignacio Vita, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).
Avskaffa det statliga utbildningsbidraget och stipendier åt doktoranderna. Istället bör samtliga doktorander få anställning när de antagits till doktorandutbildningen.
Det kräver företrädare för SFS, Sveriges forskarstuderande, Civilingenjörsförbundet och Universitetslärarförbundet i en debattartikel i DN.
Stipendier, som främst utländska forskarstuderande lever på, ställer dem utanför de gängse trygghetssystemen. Enligt debattörerna blir de utländska gäststudenterna därmed akademins etniska underklass.
Utbildningsbidraget är på 13 650 kronor i månaden och är skattepliktigt. Det ger pension enligt det allmänna pensionssystemet men ingen statlig avtalspension eller sjukpenning och a-kassa. Däremot kommer staten undan arbetsgivar- och andra sociala avgifter. Staten betalar inte de avgifter som man kräver att andra arbetsgivare ska betala för sina anställda.
Staten fuskar alltså med skatten, säger SFS-ordföranden Ignacio Vita som igår uppvaktade statsrådet Berit Andnor i frågan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.