Gd vill skrota intyg från dagis
Försäkringskassan vill ha bort dagisintyget när föräldrar varit hemma med sjukt barn. ”Onödig byråkrati”, anser nye generaldirektören Dan Eliasson.
Kravet att dagis ska intyga barnets frånvaro i samband med vård av barn infördes 2008 och avsåg uttryckligen att minska fusket. Nu säger Försäkringskassans chef Dan Eliasson till Dagens Nyheter, DN, att intyget bara är en meningslös börda för alla föräldrar:
”Intyget har inte haft någon betydelse när det gäller fusk. Det är en onödig byråkrati som inte har givit något till staten”, säger Dan Eliasson till tidningen.
Lagen kräver att föräldern lämnar ett intyg om att barnen inte varit närvarande på skola eller förskola i samband med att de ansöker om tillfällig föräldrapenning, eller ”vabbar”. Intyget måste fyllas i av förskole- eller skolpersonal. Utan intyg, ingen ersättning.
Enligt Dan Eliasson har intyget blivit en stor källa till irritation bland föräldrar, samt en extra administrativ börda för förskolor och skolor, skriver DN.
Förslaget att skrota intyget kommer att finnas med i Försäkringskassans remissvar till den statliga Månadsutgiftsutredningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.