Gd överraskad av krisens omfattning

SKATTEVERKET2010-03-18

Krisen på Skatteverket var värre än nye generaldirektören Ingemar Hansson anade då han tog jobbet. Uppsägningar bör kunna undvikas, bedömer han. Men ett stålbad väntar.

Skatteverkets nytillträdde generaldirektör Ingemar Hansson kom direkt från posten som statssekreterare på finansdepartementet – det departement som nu krävt myndigheten på en handlingsplan för att få ordning på ekonomin. Att situationen var besvärlig kände han till när han tog jobbet.

– Men den är mer ansträngd än jag såg från det perspektivet, framför allt om man blickar framåt, säger han i dag.

Skatteverket måste vända sitt betydande underskott redan nästa år. Men att klara en normal anslagskredit på högst 3 procent redan 2011 utan något tillskott är helt orealistiskt, konstaterar generaldirektören.

– Det går inte. Det är alldeles för kort tid och en för stor omställning. Jag har kommunicerat med finansdepartementet, och mitt intryck var att de inte hade några invändningar mot det.

Om myndigheten slipper detta scenario kan uppsägningar undvikas, bedömer Ingemar Hansson. Men även om myndigheten får ha kvar en utökad anslagskredit skulle återrekryteringen hamna på en mycket låg nivå under lång tid framöver.

Och även om regeringen skjuter till pengar räknar Skatteverket med att personalstyrkan måste bantas med minst 1 200 personer. Då har myndigheten å andra sidan råd att återuppta de skrinlagda IT-satsningar som betecknas som nödvändiga.

Just IT-kostnaderna har dock aktivt bidragit till dagens kärva ekonomiska situation, hävdar ST på Skatteverket. Det och ett flertal andra interna faktorer, som dyrbara pensionsersättningar vid övertalighet eller ett kostsamt system där enheter köper tjänster av varandra, har fått facket att ifrågasätta myndighetens ekonomiska kontroll.

Enligt Ingemar Hansson har flera av dessa faktorer förvisso bidragit till dagens prekära läge. Men det är bara de höga IT-kostnaderna som fortsätter att skapa problem. Och den ekonomiska krisplanen siktar framåt, säger han:

– Det är lättare att påverka framtiden än det som har varit. Min uppgift är att se till att ekonomin kommer i balans.

Nu ligger avgörandet hos finansdepartementet, och regeringen. Möjligen får Skatteverket besked för innevarande år i samband med vårens tilläggsbudget. Annars får man vänta tills budgeten presenteras efter valet i höst.

Ingemar Hansson.<br>
Bild: Pawel Flato
Ingemar Hansson.<br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Magnus (ej verifierad) tors, 03/18/2010 - 17:22
Det är väl bara att önska GD Ingemar Hansson lycka till att rensa upp i sjuka ekonomiska vardagen. Håll då de delar av din förvaltning som skött sin ekonomi skadelösa och sätt in åtgärderna där den interna ekonomiska kontrollen falerat. Var också tydlig gentemot dina medarbetare som inom kärnverksamheten sliter häcken av sig och redogör för dem hur den ekonomiska krisplanen kommer att beröra dem.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA