Går emot ny myndighet

SOCIALSTYRELSEN2009-10-01

Socialstyrelsen vill inte att det inrättas någon ny smittskyddsmyndighet . En sådan skulle innebära effektivitetsförluster på flera områden, menar Socialstyrelsen i sitt remissvar.

Den särskilde utredaren Carl-Anders Ifvarsson – tidigare överdirektör vid Socialstyrelsen – föreslog tidigare i år att en ny smittskyddsmyndighet skulle överta merparten av Socialstyrelsens verksamheter kring smittskydd. Enligt utredaren leder den otydliga uppgiftsfördelningen mellan Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet till dubbelarbete, inte minst för de smittskyddsansvariga inom landstingen. Dessutom visade utredningen att den epidemiologiska övervakningen och analysen var eftersatt och ansvaret för laboratorie- och vaccinfrågor oklart.

Socialstyrelsen motsätter sig Smittskyddsutredningens förslag om en ny smittskyddsmyndighet. Socialstyrelsen är särskilt kritisk till förslaget att skilja på samordningsansvaret och möjligheten att utfärda regler och föreskrifter.

– Det är viktigt för smittskyddet att dessa två myndighetsuppgifter följs åt, både för att stödja det långsiktiga smittskyddsarbetet och för att kunna hantera snabbt uppkomna situationer. Det tycker vi har demonstrerats tydligt under till exempel de tidigare Sars och fågelinfluensautbrotten och nu vid den nya influensapandemin, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet leder förslaget om en ny smittskyddsmyndighet till effektivitetsförluster på flera områden och strider i flera avseenden mot nationella och internationella strategier och regelverk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA