Gammalt universitet ger inte mer lön

HÖGSKOLAN2009-09-08

En studie från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, visar att en examen från något av de gamla universiteten inte leder till högre lön än en examen från nyare högskolor.

I en ny metodstudie testar IFAU olika sätt för att rangordna svenska lärosäten efter studenternas framtida lön. Studien visar att en examen från något av de gamla klassiska universiteten Uppsala, Stockholm, Lund, Göteborg eller Umeå inte smäller högre i arbetsgivarnas ögon än en examen från någon av de nyare högskolorna. Det finns inget sådant samband mellan lönens storlek och lärosätets ålder.

I rapporten rangordnas högskolor efter vilken lön en utexaminerad har fem år efter examen. Det visar sig att ungefär samma lärosäten hamnar högt respektive lågt oavsett val av metod. I rapporten granskas också sannolikheten för arbetslöshet efter olika utbildningar. Rangordningen av lärosäten varierar mellan olika utbildningsinriktningar och studentens kön. I rapporten studeras teknik-, lärar-, vård- och samhällsvetenskapliga utbildningar.

Störst chans till ett jobb med bra lön har den som tagit sin examen vid KTH, Linköpings universitet eller Uppsala universitet.

Undersökningen bygger på de 200 000 svenskfödda studenter som tog examen vid svenska universitet och högskolor under perioden 1991-1999.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA