Annons:

Fusket fortsätter öka

HÖGSKOLAN2009-06-12

Antalet disciplinärenden inom högskolan ökade med 25 procent under förra året. Det framgår av en rapport från Högskoleverket. Mer än hälften av ärendena gällde plagiering.

Under 2008 blev 543 studenter föremål för disciplinära åtgärder. Det motsvarar 0,19 procent av alla helårsstuderande. Av dem blev 417 avstängda, medan 126 kom undan med en varning.

Enligt rapporten har högskolorna skärpt sina reaktioner på olika former av fusk. Vid samtliga högskolor utom två är avstängning en vanligare påföljd än varning.

Rapporten delar in de olika grunderna för disciplinär påföljd i sex grupper.

  • fusklappar och otillåtna hjälpmedel
  • otillåtet samarbete
  • plagiat och fabrikation
  • förfalskning av dokument
  • störande av undervisningen eller verksamheten i övrigt
  • sexuella eller etniska trakasserier


Den vanligaste orsaken till avstängning är plagiering. Av 302 studenter som upptäcktes blev 256 avstängda. Ett hundratal studenter vardera upptäcktes med fusklappar och otillåtet samarbete. Störande av undervisningen berörde ett trettiotal studenter, flertalet beroende på att de inte stängt av mobiltelefonen under tentamen. Ett tiotal hade gjort sig skyldiga till förfalskning medan trakasserier bara förekom i enstaka fall.

Betydligt fler män än kvinnor blir föremål för disciplinåtgärder. Medan männen bara utgjorde 40 procent av de studerande var två tredjedelar av dem som utsattes för disciplinåtgärder män.

Den genomsnittliga avstängningstiden bland högskolorna är sex veckor, vilket motsvarar Högskoleverkets rekommendationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA