
Funktionsnedsättningen inget hinder
26-årige Linus Åström är samordnare på polisens skrivcentral i Umeå. Innan dess hade han varit arbetslös i över ett år och sökt mer än 200 jobb.
– Jag hade börjat tappa hoppet om att få ett arbete, säger Linus Åström.
Han har ryggmärgsbråck, vilket innebär att han inte kan ta vilka jobb som helst.
– Jag kan gå, men vingligt. Administrativa arbetsuppgifter är perfekta för mig, eftersom jag inte kan ha ett fysiskt krävande arbete.
Linus Åström var en av åtta ungdomar med funktionsnedsättning som anställdes när polisen i Umeå startade en skrivcentral för utskrift av polisförhör.
– Vi ville utveckla vårt mångfaldsarbete, så vi tog kontakt med Arbetsförmedlingen för att kunna ge unga personer med funktionsnedsättning arbete, berättar HR-chefen Pernilla Filén.
De som anställdes har olika slags funktionshinder – några sitter i rullstol, någon har nedsatt perceptionsförmåga. För flera av dem är det första jobbet. Polisen har anpassat arbetsplatsen med dörröppnare och nya bord och stolar.
– Det har varit värt varenda krona, det ger så mycket för verksamheten, säger Pernilla Filén. Vi ser inte hindren längre, vi ser kompetensen.
Linus Åström vill gärna vara kvar hos polisen.
– Jag har trivts från dag ett. Jag kanske också kan få möjlighet att utvecklas och gå vidare till andra avdelningar.
Praktikprojekt ska göra staten mer tillgänglig
Statliga myndigheter skulle kunna ta emot omkring 5 000 personer med funktionsnedsättning, på praktikplatser, föreslår Arbetsförmedlingen. Projektet kan komma i gång redan vid halvårsskiftet.
Bara hälften av dem med nedsatt arbetsförmåga har arbete, mot 77 procent av den övriga befolkningen i Sverige. Och staten har inte varit en föregångare i fråga om att öppna arbetsmarknaden för människor med funktionsnedsättning, enligt Ann Valentin Kvist på Arbetsförmedlingen. Hon leder arbetet med att utforma ett praktikprogram i staten för personer med nedsatt arbetsförmåga.
– Syftet med satsningen är att den statliga sektorn ska bli bättre på att anställa personer med funktionsnedsättning, säger hon.
Arbetsförmedlingens preliminära bedömning är att myndigheterna kan ta emot omkring 2 500 praktikanter för upp till ett halvårs praktik. Med praktik på sex månader skulle det bli 5 000 praktikplatser under ett år. Arbetsförmedlingen ska lämna sitt slutliga förslag i april.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.