»Fristående instans bör pröva resning«

BROTTMÅL2006-06-21

Hanteringen av brottmål behöver reformeras, enligt Justitiekanslerns rättssäkerhetsprojekt. En rapport föreslår en fristående instans som tar hand om resningsansökningar.

Rapporten är gjord av en projektgrupp under ledning av juridikprofessorn Hans-Gunnar Axberger, som bland annat granskat elva rättsfall där den dömde fått resning och sedan friats helt. Fallen härrör från senare år – före 1990-talet förekom knappast att personer som dömts för grova brott frikänts helt efter resningsansökan.

Detta är i sig en varningssignal om brister i rättsväsendet, anser Axberger. De flesta av de granskade rättsprocesserna rörde sexualbrott, och domarna byggde i huvudsak på det påstådda brottsoffrets berättelse. Dessa personers verklighetsbeskrivning har inte nagelfarits tillräckligt noggrant, enligt rapporten. Det har också funnits luckor eller oklarheter i polisutredningarna.

För stor tilltro till experter

Dessutom finner Axberger att domstolarna satt för stor tilltro till experter som tillkallats för att bedöma målsägandens trovärdighet. Reglerna för hur sakkunniga används bör ses över, anser han.

Den föreslagna reformen av resningsförfarandet innebär att en ny, fristående, instans bedömer om en brottsutredning ska återupptas. I så fall ska någon annan än den ursprungliga polismyndigheten ta över utredningen.

Krav på bevisvärdering

Vidare vill Hans-Gunnar Axberger att Högsta domstolen förtydligar vilka krav som ska gälla på bevisvärderingen i »trovärdighetsmål«.

JK startade rättssäkerhetsprojektet 2004, efter flera uppmärksammade resningsärenden där den dömde fått rätt efter uppmärksamhet i medierna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA