Annons:

Bild: FRA, Niklas Forsström/Regeringskansliet

FRA tar över cybersäkerhetscenter

FÖRSVARETS RADIOANSTALT2024-09-24

Regeringen har beslutat att Nationellt cybersäkerhetscenter från 1 november i år ska ligga under Försvarets radioanstalt, FRA. Enligt regeringen ska förändringen ses som en del av en omfattande satsning på cybersäkerhet.

Nationellt cybersäkerhetscenter är i dag ett center för samverkan mellan de myndigheter som har kompetens och uppgifter inom svensk cybersäkerhet – Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Säkerhetspolisen, Försvarets materielverk, Post- och telestyrelsen och Polismyndigheten.

Regeringens beslut att flytta ansvaret för Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, till Försvarets radioanstalt fattades under torsdagen och innebär också att centret får en ny chef som ska utses av regeringen.

”Cybersäkerhet har varit en prioritet för regeringen sedan vi tillträdde. Behovet av tydligare styrning har varit tydligt, och detta är ett viktigt steg i den riktningen. Vår ambition är att NCSC ska bli navet i det nationella cybersäkerhetsarbetet”, kommenterar Carl-Oskar Bohlin, M, minister för civilt försvar, regeringens beslut i ett pressmeddelande.

I budgetpropositionen föreslår regeringen att FRAs anslag räknas upp med 50 miljoner kronor för att bygga upp en effektiv och välfungerande verksamhet inom NCSC. Satsningen syftar enligt pressmeddelandet till att skapa ett mer ändamålsenligt och utåtriktat cybersäkerhetscenter:

”Med FRA som huvudman får vi bättre förutsättningar att utveckla samhällets cybersäkerhet. FRA har lång erfarenhet av att stödja samhällsviktig verksamhet inom cybersäkerhetsområdet”, betonar Carl-Oskar Bohlin.

Regeringen skriver i pressmeddelandet att omstruktureringen är en del av en bredare satsning på cybersäkerhet i budgetpropositionen för 2025. Totalt vill regeringen satsa 196 miljoner kronor för att stärka Sveriges cybersäkerhet, inklusive resurser för att förbättra den operativa cyberförmågan, utökade rådgivnings- och stödtjänster samt ökad cybermedvetenhet hos allmänheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA