FP vill villkora bidrag

INTEGRATION2012-06-12

Folkpartiet vill införa ett aktivitetskrav på den som får bidrag. Aktiviteten ska motsvara ett heltidsarbete. Kravet är en del av en åtgärdslista som framförs i en debattartikel om integration.

Integrationsminister Erik Ullenhag och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har tillsammans med Folkpartiledaren Jan Björklund undertecknat debattartikeln, där partiet presenterar åtta förslag för att förbättra integrationen i Sverige.

”Allra viktigast är att den som kommer till Sverige snabbt lär sig svenska och kommer in på arbetsmarknaden”, skriver de och håller fast vid att kunskaper i svenska ska vara ett krav för medborgarskap.

Aktivitetskravet på den som får bidrag riktar sig mot alla som får kommunalt försörjningsstöd och har arbetsförmåga. Kravet ska vara en obligatorisk del i kommunernas arbete för att få in människor på arbetsmarknaden. Den som tackar nej till ett jobb ska förlora sin ersättning, skriver de tre ministrarna.

De vill också ändra reglerna för föräldrapenningen så att den som kommer till Sverige med flera barn inte kan få föräldrapenning retroaktivt för dem:

”Föräldraförsäkringen bör förändras så att det retroaktiva inslaget inte hindrar utrikes födda kvinnor från att delta i arbetsförberedande insatser och studier i svenska genom att möjligheten att ta ut föräldradagar för barn födda utomlands minskar”, skriver de.

De vill också att det ska skapas fler praktikplatser för nyanlända och för dem som läser Svenska för invandrare, SFI. Större ansvar för att det tas fram praktikplatser ska läggas på Arbetsförmedlingen.

Anhöriginvandrare måste också komma snabbare i jobb. FP vill att anhöriginvandrare bör få ta del av arbetsförberedande insatser och samhällsorientering för att snabbare komma i egen försörjning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA