Fotskada blir fall för EU

PUL 12003-12-16

Är det förbjudet att skriva om en skadad fot på Internet? Göta hovrätt begär besked från EG-domstolen i fallet Bodil.

Av:  Christoph Andersson

EG-domstolen i Luxemburg ska pröva om konfirmandledaren Bodil Lindqvists hemsida strider mot EUs dataskyddsdirektiv.

Hemsidan tillkom på senhösten 1998 och innehöll skämtsamma presentationer av olika medarbetare i Alseda pastorat. Däribland kyrkvaktmästaren Mariette. Bodil Lindqvist skrev att hon trillat ner från en stege och skadat foten.

– Jag tycker att Bodils sida är skojig och har inget att invända, har Mariette förklarat.

Trots det dömde Eksjö tingsrätt Bodil Lindqvist till 4 000 kronor i böter för brott mot personuppgiftslagen, PUL, och EUs bakomliggande dataskyddsdirektiv.

Till grund för domen låg ett utlåtande från Datainspektionens generaldirektör Ulf Widebäck. Han såg allvarligt på att Bodil spridit en känslig personuppgift om Mariettes hälsa via nätet. Vad Mariette tyckte om saken tog Datainspektionen aldrig reda på. Bodil överklagade till Göta hovrätt, som nu skickat ärendet till Luxemburg för att få klarhet.

”Är en uppgift på en hemsida om att en namngiven arbetskamrat skadat sin fot och är halvt sjukskriven en sådan personuppgift om hälsa som inte får göras till föremål för behandling?” frågar hovrätten EG-domstolen.

Bland handlingarna till Luxemburg återfinns även Ulf Widebäcks utlåtande. Trots att han numera vet vad Mariette tycker om publiceringen vill han inte korrigera innehållet. Följden blir att EG-domstolen får exakt samma bild av fallet som Eksjö tingsrätt.

– Jag vill inte uttala mig om enskilda detaljer, säger hovrättsrådet Mats Lundeholm i Jönköping. Men vi vill att EG-domstolen tolkar datadirektivet. Därefter är det upp till hovrätten att pröva målet på nytt.

Även EU-ombudsmannen i Strasbourg, Jacob Söderman, har uppmärksammat fallet Bodil.

Han anser att tingsrättens dom och Datainspektionens utlåtande tyder på en svensk övertolkning av EUs dataskyddsregler.

– EUs datadirektiv får inte tolkas på sånt sätt att medborgarnas yttrandefrihet kommer i kläm, säger Jacob Söderman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA