Förväntan och oro när museerna öppnar igen
Portarna har varit stängda sedan i höstas och många i personalen ser fram emot att få öppna museerna för besökare igen efter förändringarna i Folkhälsomyndighetens restriktioner. Men det finns också en viss oro över smittläget, säger flera av STs förtroendevalda till Publikt.
När coronapandemin slog till på allvar för ett år sedan stängde flera av de statligt finansierade museerna för allmänheten för att sedan öppna igen under sommaren. Efter att den andra pandemivågen tog fart i höstas har verksamheterna hållit stängt.
Nu är man återigen i startgroparna för att slå upp portarna, till följd av Folkhälsomyndighetens förändrade restriktioner.
Personalen på Naturhistoriska riksmuseet har just fått reda på att man ska börja arbeta för att ta emot besökare igen den 6 april. Rebecka Amgren, STs ordförande inom Naturhistoriska riksmuseet, har inte hunnit få så många reflektioner från medlemmarna ännu, berättar hon för Publikt.
– Ur facklig synpunkt har vi tagit upp att det kanske är lite dålig tajming att öppna igen mitt under ett påsklov. Sedan tidigare hade vi också fått besked om att vi inte ska öppna förrän 20 april så det är tvära kast, men det är väl så det fungerar överallt nu under pandemin.
Rebecka Amgren säger att de flesta av medarbetarna inser att man som anslagsfinansierat museum behöver följa strömmen.
– Det skulle inte se så bra ut om till exempel Vasamuseet öppnade och Naturhistoriska skulle hålla stängt, men det är min tolkning. Arbetsgivaren har motiverat det här med att man känner sig uppmanad av de nya restriktionerna att öppna så snart som möjligt.
”Man känner sig uppmanad av de nya restriktionerna att öppna så snart som möjligt.”
Rebecka Amgren, STs ordförande inom Naturhistoriska riksmuseet.
Generellt sett ser personalen fram emot att återgå till en mer normal verksamhet, säger Rebecka Amgren. Att den timanställda personalen inte har jobbat sedan i oktober och att många av dem nu har hittat andra jobb, skapar dock osäkerhet kring hur man ska hinna bemanna museet på den korta tid som är kvar fram till öppningsdagen, anser hon.
Ekonomiskt är Naturhistoriska riksmuseet påverkat av att biosalongen Cosmonova och museibutiken inte har genererat intäkter, även om man har fått ta del av ekonomiska stödpaket, enligt den information som Rebecka Amgren har fått från arbetsgivaren.
Andra museer har redan öppnat. Nordiska museet i Stockholm öppnade verksamheten för bokade besökare redan i dag, måndagen den 22 mars.
– Det har varit ganska intensiva diskussioner inför öppningen, så vi är förberedda. Vi hade också rutiner på plats sedan tidigare för att hålla öppet på ett så smittsäkert sätt som möjligt, säger Hans Lindestrand, STs ordförande inom Nordiska museet.
”Det har varit ganska intensiva diskussioner inför öppningen, så vi är förberedda.”
Hans Lindestrand, ordförande för ST inom Nordiska museet.
De reaktioner som han har nåtts av som facklig förtroendevald är att de flesta i personalen är lättade över att få öppna igen. Det har drabbat verksamheten hårt ekonomiskt att hålla stängt, understryker Hans Lindestrand. Elva tjänster har försvunnit på Nordiska museet sedan pandemin bröt ut, säger han.
– Vi har en hög självförsörjningsgrad och pengarna tickar i väg när verksamheten inte kan hålla öppet. Läget är allvarligt, även om det inte finns någonting uttalat om ännu fler neddragningar i nuläget. Egentligen är det så att vi behöver mer personal och inte mindre.
Den delen av de anställda som har möjlighet att arbeta hemifrån kommer att fortsätta med det, och för dem som är på plats finns det en rad åtgärder vidtagna för att smittan ska hållas borta, enligt Hans Lindestrand.
Vid Tekniska museet i Stockholm har man redan välkomnat bokade museibesökare till utställningarna sedan några veckor tillbaka. Ola Marklund, STs huvudskyddsombud, beskriver att den mindre del av personalstyrkan som är på plats på jobbet är positiva till hur verksamheten fungerar efter att man öppnade igen.
– Det är väldigt positivt faktiskt. Jag har varit med och utformat hur man ska gå till väga för att leda flödet med människor i byggnaden. I och med att besökarna måste boka in sig på olika tider ligger vi också väldigt mycket under den siffran som man får ha enligt restriktionerna, säger han till Publikt.
Samtliga medarbetare som inte arbetar ”på golvet” jobbar fortfarande på distans, framhåller Ola Marklund.
Då öppnar museerna
- Moderna museet i Malmö samt Thielska galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm har redan öppnat.
- Arbetets museum i Norrköping öppnar 23 mars.
- Moderna museet i Stockholm, 25 mars.
- Östasiatiska museet, Stockholm, 30 mars.
- Nationalmuseum, Stockholm, 6 april.
- Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg, 7 april.
- På Vasamuseet i Stockholm samt övriga museer som drivs av Statens maritima museer finns det ännu inget besked om exakt öppningsdatum, enligt fackligt förtroendevalda som Publikt har talat med. Detsamma gäller för Skansen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.