Bild: Mostphotos

Förutspår ändrad utdelningsfrekvens

POSTNORD2019-04-16

Vi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.

Sedan år 2000 har brevvolymerna minskat med över 40 procent i Sverige. Sedan 2001 har volymen gått ned från 3,15 miljarder brev till 1,56 miljarder, konstaterar PTS i rapporten. Hastigheten i nedgången är dessutom accelererande och 2018 innebar den största minskningen av antalet brev någonsin under ett enskilt år.

Allting tyder enligt myndigheten på att nedgången kommer att fortsätta, och sannolikt i allt snabbare takt. En anledning är att allt fler meddelanden digitaliseras när både mottagare och avsändare ansluter sig till digitala brevlådor eller använder andra digitala alternativ.

Enligt PTS måste både användarna och samhället anpassa sig till nya leveranslösningar och ändrad utdelningsfrekvens, om det ska vara möjligt att upprätthålla tillgången till posttjänster över hela landet. Postmottagare som bor i städer kan få längre till sin postlåda för att klara servicen till dem som bor i de glest befolkade delarna av landet.

Användarna kan tvingas acceptera förändringar i en posttjänst, som de i dag har tagit för givet, skriver PTS i rapporten. Annars kommer det inte att gå att upprätthålla en självfinansierande service med effektiv och hållbar utdelning av brev och paket till hela landet. PTS fortsätter under 2019 sitt arbete med behovsstudier och kommer bland annat att studera vilka konsekvenser ändrad utdelningsfrekvens från fem dagar i veckan till färre antal utdelningsdagar skulle få för användarna och samhället.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postens framtid
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA