Förtur till jobb för diskriminerad
Nya politiska strukturer, där de politiska partierna ställs utanför, och rätt till företräde till anställning för människor bosatta i marginaliserade områden är några förslag från diskrimineringsutredningen.
Professor Massoud Kamali och hans medarbetare har haft hearings med människor bosatta i segregerade och marginaliserade områden. Rapporten ”Sverige inifrån” bygger på de diskussioner som förts med människor som själva känner sig utsatta för diskriminering och förslagen bygger på de synpunkter som kommit fram där.
– Det finns ett demokratiunderskott. Människorna kan inte påverka sina liv, eller sina bostadsområden. Vi måste förändra de kanaler för politiskt inflytande vi har. Och förslaget om medborgarråd är ett led i det, säger Massoud Kamali.
I rapporten föreslår Kamali att det inrättas medborgarråd i den här typen av områden, råd där de boende själva utser sina företrädare och där de traditionella politiska partierna inte ska vara inblandade. Medborgarråden ska sedan bli samtalspartners för myndigheterna i diskussioner som berör medborgarna i området.
Den som är bosatt i ett marginaliserat och segregerat område ska också ha lagenlig förtur till anställning vid likvärdiga meriter, oavsett etnisk bakgrund.
Kriterierna för vilka områden som ska definieras som marginaliserade ska preciseras i utredningens slutbetänkande.
De gruppsamtal rapporten bygger på har förts med boende i bland annat Rosengård i Malmö, Hammarkullen i Göteborg och Rinkeby i Stockholm.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.