Fortsatt kritik mot UD
Den interna kritiken mot hur regeringen hanterat situationen för de lokalanställda på ambassaden i Afghanistan är stark inom UD, skriver Dagens Nyheter. Den svenska personalen på ambassaden i Kabul evakuerades under söndagen.
Utrikesminister Ann Linde, S, säger till tidningen att utvecklingen i Afghanistan är unik, då lokalanställda aldrig tidigare varit lika tydligt utsatta. Hon menar att det normalt inte är Sverige som ansvarar för de lokalanställdas säkerhet, men att regeringen i det här fallet försöker göra det eftersom de lokalanställda utgör en måltavla.
”UD visste att talibanerna skulle ta makten i Afghanistan, men hade uppenbarligen inga planer för den lokalt anställda personalen. I ett så instabilt land borde arbetsgivaren ha förberett flera scenarier: ”Vad gör vi i händelse av systemkollaps?” Det var inte osannolikt att det skulle ske”, säger Thomas Janson, ledamot i styrelsen för ST inom Regeringskansliet, till Dagens Nyheter.
Enligt Ann Linde har det alltid funnits en uppdaterad evakueringsplan för den svenska delen av personalen. Också för de lokalanställda har det funnits en plan, men den har inte varit densamma som för de utsända svenskarna.
”Ingen trodde att talibanernas maktövertagande skulle ske så snabbt”, säger hon till tidningen.
Ett svenskt herkulesplan har nu skickats till regionen för att vara tillgängligt vid en evakuering. På grund av den pressade situationen vid flygplatsen i Kabul är det oklart om och när planet kan landa för att evakuera de lokalanställda, berättade utrikesministern vid en presskonferens under tisdagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.