Förtroendet för myndigheter minskar
Allmänhetens förtroende för statlig förvaltning har minskat över lag bland EU-länderna de senaste fem åren. Det är en övergripande slutsats inom ett samarbete som bland andra Arbetsgivarverket deltar i.
Behovet av förändringsarbete var ett återkommande tema när chefer i de europeiska statsförvaltningarna träffades i European network for public administrations, Eupan, 5-6 december i Vilnius i Litauen. Arbetsgivarverket beskriver i ett pressmeddelande diskussionerna i samband med konferensen.
Den svenska synen på förändringsbehoven – större öppenhet, ökad tillgänglighet, större fokus på leverans och resultat samt förbättrad samverkan – är enligt pressmeddelandet gemensam med länder som Storbritannien, Holland, Portugal, och Estland.
”Mötena i Eupan visar att vi har många gemensamma problem och att vi kan stötta varandra när vi ses på det här sättet”, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson.
I ett projekt som finansieras av EU-kommissionen samarbetar 14 länder om att utvärdera insatser inom New Public Management. I Sverige är Statskontoret ansvarigt för utvärderingen.
I så gott som alla länder anser cheferna att utvecklingen i statsförvaltningen i allmänhet gått framåt jämfört med för fem år sedan, skriver Arbetsgivarverket. Men studien visar att medborgarnas förtroende för statsförvaltningarna inom EU samtidigt har sjunkit.
”Det här är mycket oroande resultat som kräver extra uppmärksamhet. Det skulle vara intressant att veta om det handlar om missnöje med att servicen minskat till följd av de kraftiga neddragningar som många statsförvaltningar gått igenom de senaste åren, eller om det handlar om missnöje med på vilket sätt servicen ges”, sade Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson vid konferensen, enligt pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.