Förslag om särskild MR-kommission
Det behövs en fristående myndighet för mänskliga rättigheter. Det anser Delegationen för mänskliga rättigheter, som idag överlämnar sina förslag till regeringen.
I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, skriver företrädare för Delegationen för mänskliga rättigheter att det är nödvändigt med ett mer aktivt och målmedvetet arbete på alla nivåer för att säkerställa de mänskliga rättigheterna i Sverige. Det handlar bland annat om att komma till rätta med minoriteters, inte minst romers, utsatthet, om att skapa tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och om att förhindra kränkningar av enskilda som lever utanför det egna hemmet, till exempel gamla på äldreboenden och unga på institutioner.
Delegationen föreslår i det betänkande som idag överlämnas till integrationsminister Erik Ullenhag, FP, att omsorgen om de mänskliga rättigheterna görs tydligare i lagstiftningen och att regeringen satsar på mer utbildning och forskning kring mänskliga rättigheter.
Dessutom vill delegationen etablera Kommissionen för mänskliga rättigheter, som ska ha till uppgift att utifrån de internationella konventionerna främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige:
”Nationella institutioner för mänskliga rättigheter finns redan i ett stort antal länder, även i Europa, och Sverige har av bland annat olika FN-organ upprepade gånger uppmanats att inrätta en sådan”, påpekas i debattartikeln.
Kommissionen för mänskliga rättigheter ska samla kunskap och vara pådrivande, och systematiskt granska hur Sverige lever upp till de internationella åtagandena. För att garantera kommissionens självständighet föreslår delegationen att den inrättas under riksdagen.
Delegationen
Bakom debattartikeln står delegationens ordförande, universitetslektor Elisabeth Abiri, borgarrådssekreterare Adam Axelsson, Röda Korsets vice ordförande Bahare Haghshenas, civilekonom Kajsa Lindståhl, regeringsrådet Anna-Karin Lundin, läraren Soraya Post, journalisten och pr-konsulten Elisabet Qvarford, kommunalrådet Lars Stjernkvist, ordföranden i Röda Korset Bengt Westerberg och generaldirektör Hans Ytterberg, samt huvudsekreteraren Anna-Karin Lindblom och sekreterarna Kerstin Jansson och Anna Gränsmarker.
Ledamoten Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och landsting, ställer sig bakom förslaget, men lämnar ett särskilt yttrande. Han anser att uppgiften att utgöra en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige bör läggas på Diskrimineringsombudsmannen, i stället för på en ny myndighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.