Förslag om ny sekretessregel
Det ska bli lättare att hemligstämpla ”överskottsinformation” som en myndighet får från en annan myndighet, enligt ett utredningsförslag.
Förslaget från regeringens utredare, justitierådet Henrik Jermsten, innebär en skärpning av offentlighets- och sekretesslagen.
Bakgrunden är att myndigheter kan ha direkt elektronisk tillgång till uppgifter som finns lagrade hos en annan myndighet. De uppgifter som den mottagande myndigheten inte har användning för – och ibland inte ens får ta del av – kallas överskottsinformation. Enligt tryckfrihetsförordningen, TF, är överskottsinformationen som huvudregel allmän handling hos den mottagande myndigheten, som måste göra en sekretessprövning om någon begär ut uppgifter.
Regeringen ville att utredningen skulle bedöma om definitionen av allmän handling i TF behöver ändras så att uppgifter som en myndighet fått från en annan myndighet inte ska anses vara allmän handling. Men utredaren Henrik Jermsten kommer fram till att det inte vore lämpligt. TF är ett redan svårgripbart regelkomplex, och risken är att begripligheten försämras ytterligare med en sådan förändring, anser han.
Däremot vill han ändra offentlighets- och sekretesslagen. Utredningens förslag är att sekretessbestämmelser i den så kallade värdmyndigheten ska gälla även för en mottagande myndighet i de fall där den mottagande myndigheten inte själv får behandla uppgifterna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.