Annons:

Förslag om ny myndighet oroar

SOCIALSTYRELSEN2012-03-16

”Jag är inte förvånad ”, säger Thomas Karlsson, vice ordförande för ST på Socialstyrelsen om förslaget att bilda en ny tillsynsmyndighet. Han ser framför sig ytterligare en period av ovisshet och oro för redan hårt pressade anställda.

Det var i går som Statskontoret föreslog att en ny myndighet bör ta över tillsynen av socialtjänsten och hälso- och sjukvården från Socialstyrelsen. Statskontoret menade att Socialstyrelsen inte klarat av sitt uppdrag. Kritiken riktades främst mot det stora antalet oavgjorda ärenden.

För Thomas Karlsson, vice ordförande för ST inom sociala sektorn, kommer förslaget inte som en nyhet. Han säger att tanken om en renodlad tillsynsmyndighet fanns redan 2010 då den sociala tillsynen flyttades från länsstyrelserna till Socialstyrelsen.

− Allt pekar väl i riktning på att det kommer bli en ny myndighet, men man vet aldrig.

För anställda inom tillsynen på Socialstyrelsen och länsstyrelserna har de gångna åren varit en enorm påfrestning, enligt Thomas Karlsson.

− Bristerna som påtalas är kända för oss, vi lever med dem dagligen. Vi har inte haft de verktyg som vi behöver, utan det har varit mycket grus i maskineriet med exempelvis dokumenthanteringssystemet. Antalet äldreinspektörer har halverats. Det skapar såklart frustration och stress.

Han ser framför sig ännu en period av oro och ovisshet för de anställda. På Socialstyrelsen pågår dessutom förberedelserna inför en omorganisation av tillsynen, som beräknas bli sjösatt i höst.

− Vi vet inte om det blir en ny myndighet. Och vi vet inte om de regionala orter som vi har nu kommer att anses som ändamålsenliga av en ny myndighetsledning. I det här osäkra läget är det viktigt att ledningen informerar så mycket som möjligt, så tidigt som möjligt.

Men, säger han, även en ny myndighet kan dra nytta av det förbättringsarbete som genomförts. Bland annat finns nu en gemensam tillsynsutbildning och något man kallar tillsynsplaner som ska hjälpa inspektörerna att prioritera.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm säger att han är mycket väl medveten om de brister Statskontoret pekar på i sin rapport. Förra året gjorde myndigheten med hjälp av konsulter en egen granskning som pekade på brister. Han medger att de inte har lyckats med tillsynsuppdraget fullt ut.

− Men då ska man vara medveten om vilken enorm reform det varit. Vi har tagit över personal från mer än tjugo olika myndigheter.

Samtidigt har vi gjort en enorm rekryteringssatsning.

Han menar att det Statskontoret skriver om produktionsbortfall när en ny myndighet startar är vad Socialstyrelsen precis genomgått.

− Trots det har personalen gjort ett fantastiskt jobb och vi avgjorde 11 000 tillsynsärenden förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Tillsyn
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA