Förslag om hemliga personnummer sågas

ÖPPENHET2016-03-29

Regeringens förslag att belägga offentliganställdas personnummer med sekretess kritiseras skarpt av medieinstitutet Fojo. Att hemligstämpla personnummer skulle försvåra journalistisk granskning, enligt en debattartikel i tidningen Journalisten.

I en debattartikel i den fackliga tidningen Journalisten skriver tre företrädare för medieinstitutet Fojo, som vidareutbildar journalister, att förslaget om sekretess för offentliganställdas personnummer innebär att det blir svårare att granska offentlig verksamhet:

”Rätten att ta del av offentliga handlingar och information är ett av journalistens viktigaste arbetsredskap. Hur kan vi annars granska makten? Dessvärre har det blivit svårare för journalister att få ut allmänna handlingar. Det kan bero på okunnighet hos myndigheter och kanske även medveten förhalning”, skriver Mats Amnell, Nina Hjelmgren och Kersti Forsberg på Fojo.

I debattartikeln nämner de ett antal exempel på kritiska granskningar av offentlig verksamhet som kunnat göras endast utifrån att personnummer är offentliga. Regeringens förslag om att hemligstämpla offentliganställdas personnummer har framförts i en promemoria från justitiedepartementet. Att sekretessbelägga personnummer hos myndigheter skulle enligt förslaget skydda anställdas integritet och förebygga risker för obehag, trakasserier och hot.

Men enligt debattartikeln finns redan möjligheten för myndigheter att hemlighålla personuppgifter för särskilt utsatta yrkesgrupper. För övriga anställda kan sekretess införas om det finns konkreta skäl att anta att någon riskerar obehag eller hotas, skriver de tre:

”Om förslaget om hemliga personnummer förverkligas blir det ännu en del i en olycklig utveckling där offentlighetsprincipen under många år stegvis urholkats genom till synes små enskilda inskränkningar.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA