Förslag om att ändra reglerna om internrevision

STATSFÖRVALTNING2017-10-03

Internrevisionen i de statliga myndigheterna fungerar, men den fungerar olika. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en granskning. ESV föreslår ett antal justeringar av regelverket.

ESV har haft regeringens uppdrag att kartlägga och analysera hur förordningen om intern styrning och kontroll tillämpas av ett antal myndigheter. Förordningen tillämpas av de så kallade internrevisionsmyndigheterna och ESVs slutsats är förordningen tillämpas av alla, men med viss variation.

Huvuddelen av myndigheterna genomför riskanalyser av all verksamhet. Enligt ESV används riskanalyserna och myndigheterna anser att de har nytta av förordningen. Men, konstaterar ESV, riskanalyser och kontrollåtgärder för oegentligheter görs inte främst utifrån förordningen, utan oftare som en reaktion på händelser inom och utanför den egna organisationen. Däremot tar myndigheterna riskerna för otillbörlig påverkan, bedrägerier eller annan oegentlighet i arbetet på fullt allvar.

En stor del av de berörda myndigheterna vill behålla förordningen som den som den är. Men det finns också önskemål om förändringar. ESVs slutsats är att det finns behov av justeringar i förordningen om intern styrning och kontroll och föreslår i sin rapport ett antal förändringar, till exempel:

  • Lyft fram myndighetsledningens anvar för intern styrning och kontroll.
  • Lyft in den interna miljön i förordningen.
  • Förtydliga förordningens koppling mot myndighetens uppgift och mål.
  • Möjliggör ett bredare fokus riskanalysen.
  • Använd samma period för bedömningen som för årsredovisningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA