Forskningsanslag utnyttjas inte
Miljarder som öronmärkts till forskning förblir outnyttjade. Nu ska Riksrevisionen granska hur det kommer sig att anslagna forskningspengar inte utnyttjas av universitet och högskolor.
De totala statliga anslagen till forskning och utveckling var 28,3 miljarder kronor förra året, och regeringen har pekat på hur viktig forskningen är för Sveriges fortsatta utveckling. Men enligt en förstudie som Riksrevisionen gjort utnyttjas inte forskningsanslagen. Totalt har de outnyttjade forskningsanslagen ökat från fyra miljarder år 1997 till nästan elva miljarder förra året.
Var fjärde statsanställd jobbar på universitet och högskolor, och lärosätena utgör en betydande del av den statliga verksamheten. Två tredjedelar av den offentligt finansierade forskningen utförs där, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen misstänker att det finns strukturer och processer vid universitet och högskolor som motverkar att beviljade externa bidrag till forskning används som avsett. Förstudien visar också att statliga forskningsfinansiärer är långsamma att betala ut beviljade forskningsbidrag.
Därför ska Riksrevisionen nu genomföra en större granskning för att undersöka varför externa forskningsbidrag till lärosätena inte omsätts i verksamhet som planerat. Granskningen ska resultera i en rapport i november 2010.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.