Forskning i farozonen

VARSEL2003-12-16

Institutet för rymdfysik har varslat 15 personer. Och fler kan det bli om inte regeringen skjuter till pengar i höstens budget.

Av:  Eva Spira

Verksamheten vid Institutet för rymdfysik (IRF), med huvudsäte i Kiruna, är hotad. En akut brist på pengar har lett till att 15 personer varslats i Kiruna, Uppsala och Umeå.
Och enligt institutets föreståndare, Rickard Lundin, finns risk att 30 av de drygt 100 anställda i organisationen måste sägas upp om inte anslagen ökar i höstens budget.

– Då måste väsentliga delar av forskningsverksamheten läggas ner. Även utbildningen påverkas, säger han.
En rad samverkande faktorer har lett fram till underskottet:

  • En ny forskarskola i rymdteknik, ”Kiruna rymdcampus”, har nyligen byggts. Trots att lokalerna ska användas för en utbildning som IRF bedriver tillsammans med universiteten i Umeå och Luleå, så är det IRF ensamt som står för kostnaden för tomma lokaler.
    – Universiteten betalar bara för det antal studenter de får anslag för, och de är färre än beräknat. Först om tre år räknar vi med att få kostnadstäckning, förklarar IRFs personalchef, Jan Pohjanen.
  • Ett anslagssparande på 4 miljoner har dragits in av regeringen.
  • Sedan 1996 finns ett program för atmosfärforskning som under fyra år betalats till hälften av EU-medel och till hälften av staten. Från årsskiftet har IRF hand om programmet, men regeringen har ännu inte gett besked om den långsiktiga finansieringen. I år fick IRF ett engångsanslag på 4 miljoner.

Och det är bråttom. Tio till femton forskare och tekniker har redan lämnat IRF och andra har börjat se sig om efter nya jobb.
– Arbetsbelastningen har ökat på oss som är kvar, säger STs avdelningsordförande, Herman Andersson.
– Får vi inte mer pengar måste vi prioritera bort hela forskningsområden. Det fungerar inte med några osthyvlar längre, påpekar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA