Forskare vill värna folkbokföringen

FOLKBOKFÖRING2012-05-21

Planerna på att skrota den svenska församlingsindelningen måste stoppas. Det är en viktig kulturarvsfråga, anser 22 professorer och forskningsföreträdare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

När en statlig utredning år 2000 föreslog att folkbokföringen skulle göras om till att registrera människors hemvist bara på fastighet och kommun möttes den av massiv kritik. En ny utredning tog istället fram ett förslag till distriktsindelning som skulle följa den geografiska indelningen i socknar eller församlingar som gällt sedan hundratals år.

Nu befarar en grupp forskare och professorer att regeringen förbereder ett förslag som istället följer den ursprungliga utredningen. Det främsta skälet är enligt deras debattartikel att underlätta för Skatteverket:

”Lagrådsremiss väntas i vår. Dessförinnan bör det rimligtvis bli politisk debatt inom regeringen. Förslaget strider nämligen helt mot vad borgerliga politiker hittills har sagt. Det gäller nu att de senaste tolv årens debatt inte är glömd. För det är mycket som står på spel”, skriver de 22 undertecknarna.

Skrotas sockenindelningen förlorar forskningen den statistiska kontinuiteten, och därmed framtidens möjligheter till analys av samhällsutvecklingen. Det gäller inte bara den historiska forskningen, utan lika mycket medicin, ekonomi och samhällsvetenskap. Också hembygds- och släktforskning skulle försvåras.

”Detta är det en av de viktigaste kulturarvsfrågor vi någonsin stått inför. Församlingsindelningen är, liksom socknarnas namn, levande historia med stark livskraft under nära tusen år och en integrerad del av landskapsmiljön”, skriver de.

Forskare bakom artikeln

Bakom debattartikeln i SvD står Anders Andrén, professor i arkeologi, Jan von Bonsdorff, professor i konstvetenskap, Dan Brändström, professor i statsvetenskap, Åke Edin, f d ordförande för Hela Sverige ska leva, Peter Englund, ständig sekreterare för Svenska akademien, Gunnel Engwall, preses Kungliga vitterhetsakademin, Tomas Germundsson, professor i kulturgeografi, Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, Jan Lindegren, professor i historia, Janken Myrdal, professor i agrarhistoria, Erik Norberg, ständig sekreterare Kungliga vitterhetsakademien, Staffan Nyström, professor i nordiska språk Robert Olsson, ordförande Riksförbundet Sveriges museer, Sten Rentzhog, docent i konstvetenskap, Olof Ruin, professor i statsvetenskap, Ulf Sporrong, professor i kulturgeografi, Barbro Stålheim, ordförande Sveriges släktforskarförbund, Birger Svanström, ordförande Sveriges hembygdsförbund, Birgitta Svensson, professor i etnologi, Mats Wahlberg, forskningschef vid Institutet för språk och folkminnen, Maria Ågren, professor i historia och Eva Österberg, professor i historia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA