Forskare ser brister i Arbetsförmedlingens nya matchningstjänst

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-04-15

Det finns brister i Arbetsförmedlingens nya matchningstjänst, kommer sex forskare fram till i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Införandet av tjänsten Rusta och matcha, som myndigheten förkortar Krom, är en del av den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen. Krom används sedan i mars 2020 i 32 kommuner, och 2022 ska myndigheten använda modellen i hela landet.

Nu har tillämpningen av Krom utvärderats av en forskargrupp vid IFAU. Arbetsförmedlarna ska dela in Kromdeltagarna i tre nivåer, utifrån hur lätt eller svårt de har att få ett jobb. De fristående aktörernas ersättning blir högre för de arbetssökande som bedöms ha svårare att få jobb.

Bedömningen görs med hjälp av ett statistiskt profileringsverktyg. Enligt rapporten styr profileringsverktyget både volymer och deltagarsammansättning på ett sätt som förmodligen inte är i linje med intentionerna med tjänsten. Olika leverantörer arbetar enligt forskarna på ett liknande sätt med alla deltagare och de aktiviteter som ges skiljer sig inte tydligt åt mellan tjänstens tre nivåer.

Enligt forskarna är profileringsverktyget inte tillräckligt bra anpassat till att de arbetssökandes jobbchanser minskar ju längre tid de har varit arbetslösa. Arbetssökande som varit arbetslösa länge bedöms därför stå närmare arbetsmarknaden än vad de i själva verket gör.

”Många av deltagarna i Krom har långa inskrivningstider och därför låga jobbchanser. I en reformerad myndighet, där ett profileringsverktyg sannolikt får en framträdande roll, är det viktigt att ett sådant verktyg verkligen fångar jobbchanserna på bästa möjliga sätt”, konstaterar Johan Vikström, en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

En del av de intervjuade arbetsförmedlarna har upplevt stora problem under genomförandet, medan andra anser att det fungerat bra. De problem som redovisas hänger framför allt ihop med det nya ärendehanteringssystem som infördes samtidigt med Krom. 

”Det relativt stora antalet leverantörer ska inte tas som intäkt för att nuvarande utformning av Krom nödvändigtvis skapar förutsättningar för en långsiktigt livskraftig marknad över hela landet. I Krom-områdena fanns redan fristående aktörer som arbetade med matchning av arbetssökande på Arbetsförmedlingens uppdrag och vi har bara följt tjänsten under ett knappt år”, framhåller Martin Söderström, en annan av forskarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA