Annons:

Forskare: Mobbning sopas under mattan

ARBETSMILJÖ2013-03-06

Drygt var tionde anställd upplever sig vara mobbad eller utsatt på arbetsplatsen, enligt ett pågående forskningsprojekt vid Karlstads universitet.

Enligt en forskargrupp under ledning av professor Margaretha Strandmark vid Karlstads universitet är det vanligt att arbetsgivare inte erkänner att mobbning förekommer på deras arbetsplatser.

– Strategin är att undvika problemet, man sopar det under mattan, berättade hon på ett seminarium anordnat av Afa försäkring.

Hon har intervjuat chefer inom kommuner och landsting, efter att enkäter med omkring 1 500 anställda visat att 2,3 procent var utsatta för allvarlig mobbning och att 8,5 procent befann sig i riskzonen för mobbning. Nästan var femte uppgav att de utsattes för negativa handlingar såsom utskällningar eller förlöjliganden minst en gång i veckan. Trots den stora omfattningen föreföll cheferna omedvetna om problemen.

Den norske mobbningsforskaren Helge Hoel anser att Sverige har gått från att vara ett föregångsland i arbetet mot mobbning till att hamna på efterkälken. Det största problemet är att mobbning behandlas som en konflikt, som alla parter har ansvar för och som ska lösas i samförstånd.

– Men man kan inte prata bort mobbning. Samförstånd kan vara fantastiskt bra i vissa sammanhang, men inte när det gäller mobbningsfall. Då måste man fokusera på de drabbade individerna och inte på kollektivet.

De mobbade måste ha rätt att klaga och få sin sak undersökt av en oberoende granskare, anser Helge Hoel. Det är också vad arbetsmarknadens parter på EU-nivå haft en överenskommelse om sedan 2007: arbetsgivare är enligt avtalet skyldiga att ta reda på vad som faktiskt hänt när någon anmäler mobbning.

Något uppföljande avtal för svenska myndighetsanställda finns dock inte. Enligt Elisabet Sundén Ingeström på Arbetsgivarverket har de fackliga organisationerna inte efterfrågat ett sådant avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Harry (ej verifierad) mån, 05/20/2013 - 16:56
Det stämmer att mobbningen sopas under mattan. Under många års arbete vid ett svenskt universitet upplevde jag ofta mobbning och såg också många andra drabbas hårt. I kafferummet satt ett tjej-gäng, som vi kallade "feministmaffian", där några manliga anställda också kunde ingå. Eftersom de vistades i kafferummet en stor del av arbetsdagen, var de svåra att undvika. Däremellan kom de ibland till mitt arbetsrum och muckade gräl. Varje försök att tala med chefen slutade med att "jag har inbillat mig alltihop" och att "jag är en sån som får för sig saker" och att "det är ingen som har sagt nåt". Kränkningarna bestod t ex av ryktesspridning om påstådd homosexualitet, ständiga krav på att jag bör ta på mig mycket mer arbetsuppgifter, "annars får jag inte vistas där", påståenden om att "mitt jobb passar inte där och måste bort", "jag får inte prata med NN eftersom MM har förbjudit det". Jag städade och diskade ständigt efter andra, på order, trots att det inte ingick i mina arbetsuppgifter. Till sist sade jag upp mig, och ställdes inför påståenden, att "jag hade stulit deras pengar och saker, gått igenom andras skrivbord och förstört hela stämningen på arbetsplatsen". Jag bytte arbetsplats, men träffar några av personerna då och då, och får höra samma saker om och om.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA