Försämrade villkor vid Vetenskapsakademin

NYHET2004-03-17

Kungliga Vetenskapsakademien vill försämra anställningsvillkoren. Nuvarande avtal har sagts upp. Sedan ska ledningen bestämma vilka förmåner som ska finnas kvar.

– Medlemmarna är oroliga för att det ska bli kraftiga försämringar, säger STs förhandlingsombudsman Peter Steiner.

Forskningsstiftelsen Kungliga Vetenskapsakademien har problem med sin ekonomi. Under de senaste månaderna har fem anställda sagts upp.

I ett brev från personalchefen uppmanas de anställda att komma med synpunkter på vilka förmåner de vill ha kvar och vilka som kan tas bort.

Det handlar bland annat om rätten till fria läkarbesök, rätten att få behålla sin lön efter en omplacering och rätten till företagshälsovård.

I brevet sägs också att det finns önskemål om en mer flexibel arbetstid och om att kompensationen för övertid därmed ska försvinna.

Kungliga Vetenskapsakademien har sagt upp kollektivavtalet med ST från den 1 april. Vad som händer därefter är oklart. Vetenskapsakademien har gått in i arbetsgivarorganisationen för ideella stiftelser, Idea, där ST inte har något eget branschavtal. Det har däremot HTF.

– Antingen får vi ett eget avtal med Idea eller så kan medlemmarna gå in under HTFs avtal, säger Peter Steiner.

Det vanliga när ett kollektivavtal går ut är att parterna förlänger det gamla avtalet tills det nya är slutet.

Men i sitt brev skriver personalchefen att det är ledningsgruppen som ska besluta om vilka regler som ska gälla tills det nya avtalet är klart.

Därutöver ska man följa den arbetsrättsliga lagstiftningen – som oftast anger en miniminivå för de anställdas rättigheter.

– Det är otillständigt att försöka ta ifrån de anställda de intjänade rättigheter som de har i dag utan att vilja förhandla om vad de får istället. Min uppfattning är att det gamla avtalet ska gälla tills det nya är undertecknat, säger Peter Steiner.

KVA

Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) har till uppgift att främja vetenskaperna, främst matematik och naturvetenskap. Det är KVA som delar ut nobelprisen i fysik och kemi. Till stiftelsen hör bland annat forskningsstationen i Abisko och Kristinebergs marina forskningsstation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA