Försäkringskassan måste åtgärda arbetsmiljö
Försäkringskassan i Göteborg hotas av föreläggande och vite, enligt en underrättelse från Arbetsmiljöverket. ”Folk går på knäna. När resurserna inte finns så får andra kolleger göra mer”, säger Jonas Bengtsson, ledamot i sektionsstyrelsen i ST inom Försäkringskassan, om arbetsbelastningen.
I slutet av förra året lämnade arbetsmiljögruppen på Försäkringskassan i Göteborg Nord in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den krävde man bland annat att arbetsgivaren skulle ta fram en tydlig prioriteringsordning så att varje medarbetare vet vad de ska göra och vad de kan prioritera bort när kraven överstiger resurserna.
I början på året inspekterade Arbetsmiljöverket verksamheten. Nu har myndigheten skickat underrättelse till Försäkringskassan där man skriver att man överväger ett föreläggande med krav på att arbetsgivaren ska genomföra en rad åtgärder senast 30 augusti i år. Försäkringskassan har dock möjlighet att lämna synpunkter på underrättelsen fram till 12 juni.
De krav Arbetsmiljöverket överväger att ställa handlar bland annat om att Försäkringskassan ska bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall, upprätta en skriftlig handlingsplan och ange vilka åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall samt se till att anställda känner till vilka arbetsuppgifter de ska göra och vilka som ska prioriteras när tiden inte räcker till. Arbetsmiljöverket flaggar också för att myndigheten kan besluta om vite som Försäkringskassan måste betala om man inte uppfyller kraven i tid.
Jonas Bengtsson anser att det viktigaste i Arbetsmiljöverkets underrättelse är att arbetsgivaren ska specificera vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras.
– Det är skarpa och tydliga krav man överväger. Det är klart att det väcker en förhoppning. Vi möts av medlemmar som är fullständigt uppgivna.
Han konstaterar att det är ett väldigt ansträngt läge inom sjukförsäkringen i Göteborg. Enligt honom har arbetsgivaren svårt att hantera detta.
– Folk går på knäna. När resurserna inte finns så får andra kolleger göra mer. Det är typiskt att chefen frågar dem som är kvar i tjänst ”hur ska ni lösa det här?”. Då förväntas alltså den styrkan som är på plats leverera på samma nivå ändå. Vi har tröttnat på detta, vi jobbar med människor i ett utsatt läge, vi måste orka.
Ann Larsson, områdeschef för sjukförsäkringen i Göteborg, säger att arbetsgivaren har tagit emot underrättelsen.
– Arbetsmiljön är en fråga som är viktig för oss och som vi tar på stort allvar, vi arbetar med den dagligen. Det är inte så att vi inte gör något nu.
Hon vill dock gå inte gå in på vad arbetsgivaren tänker arbeta med fram till 12 juni, när svarstiden går ut.
– Vi jobbar med att besvara frågorna och för att se om det brister någonstans, men jag vill inte gå in i detalj innan vi är klara med det arbetet. Det är klart att vi kan göra prioriteringarna ännu tydligare. Vi har vidtagit åtgärder och kommer att fortsätta med åtgärder som en del i det dagliga arbetet för att ha en god arbetsmiljö.
Jonas Bengtsson konstaterar att det fortfarande är hög personalomsättning och hög korttidsfrånvaro inom sjukförsäkringen i Göteborg.
– Det behövs naturligtvis mer resurser. Man kan undra när vi sätter stopp och säger att vi inte klarar uppdraget.
Han hoppas att Arbetsmiljöverkets inspektion och underrättelse leder till tydliga förbättringar.
– De långsiktiga konsekvenserna av detta har vi redan börjat märka av. Medarbetarna tappar tron på arbetsgivaren och på sin egen förmåga. Man går in i det här jobbet med uppfattningen att man utför ett viktigt samhällsuppdrag och upplever att man inte får något tillbaka, säger Jonas Bengtsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.