Försäkringar kan bli jämställda

EU2004-05-31

Jämställdhetslagen förstärks. Skyddet mot könsdiskriminering ska gälla fler samhällsområden än arbetsliv och högskolor, till exempel varor och tjänster.

Förslagen om utökat skydd mot könsdiskriminering finns i Diskrimineringskommitténs delbetänkande. Det kom nyligen med anledning av att diskrimineringslagarna ska anpassas till tre EU-direktiv.

Förslaget går ut på att jämställdhetslagen utökas så att den överensstämmer med övriga svenska diskrimineringslagar. En ny, tydligare regel om arbetsgivarens bevisbörda införs också.

Lagen om förbud mot diskriminering föreslås omfatta arbetsmarknadspolitik, näringsverksamhet, yrkesutövning, medlemskap i organisationer – däribland fackliga, produktion av varor och tjänster, socialförsäkringsområdet och arbetslöshetsförsäkringen.

Även försäkringstjänster ska omfattas, till exempel storleken på premier och ersättningar. Det kan få betydelse för vad ST arbetar för: könsneutrala försäkringar.

Kommittén föreslår dock undantag för tjänster om det finns sakliga grunder för skillnader mellan könen. Till exempel som att det är olika tider för män och kvinnor i en simhall.

Diskrimineringskommitténs arbete är inte slut med detta.

–Nu börjar det intressanta jobbet, kommittén ska även titta på åldersdiskriminering, säger STs ombudsman Margareta Olsson som ingår i TCOs referensgrupp till kommittén. Den ska också ta ställning till om diskriminering ska vara en facklig fråga eller ej, vilket kan påverka Arbetsdomstolens ställning och sammansättning.

Kommittén ska avsluta sitt arbete på försommaren 2005.

EU-direktiv

Tre EU-direktiv ligger till grund för diskrimineringskommitténs delbetänkande om könsdiskriminering: likabehandlingsdirektivet, direktivet om social trygghet och direktivet om egen rörelse. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA