Förhandlingar om EUs budget sprack

EU2012-11-26

EUs toppmöte om den kommande långtidsbudgeten bröt samman i fredags. Parterna står långt i ifrån varandra, och förhandlingarna fortsätter nu efter årsskiftet.

I diskussionerna om den kommande sjuårsbudgeten finns så kallade hökar och duvor. Hökarna, dit bland andra Sverige hör, vill se rejäla minskningar av EUs utgifter, medan duvorna vill att EUs ekonomiska utrymme ska öka. Avståndet mellan de olika grupperna var för stort för att överbryggas i de förhandlingar som fördes inför veckoslutet. Men den svenske statministern Fredrik Reinfeldt, M, uttryckte ingen större oro efter sammanbrottet:

”Det är ingen större dramatik i det här, sådana här saker tar tid. Jag har flera gånger sagt att jag inte har någon brådska. Det passar oss bra att det fortsätter i början på nästa år”, sade han i samband med en pressträff på fredagskvällen, skriver Europaportalen.

Det förslag Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy lade fram under toppmötet innehöll både ökat jordbruksstöd, nedskärningar i forskning och en minskad svensk rabatt. Sverige försöker försvara rabatten och skära ner utgifterna.

Vid årsskiftet går ordförandeskapet i EU vidare från Cypern till Irland, och det blir nu det nya ordförandelandet som får ta tag i de fortsatta förhandlingarna i början av 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA