Föreslår insatser mot bidragsfusk

DEBATT2008-04-22

Curt Malmborg, chef för Försäkringskassan, och Björn Blomqvist, ordförande för Delegationen mot felaktiga utbetalningar, lägger i en debattartikel fram gemensamma förslag mot bidragsfusk.

Var femte krona som betalas ut i socialbidrag betalas till fuskare. Totalt betalas 20 miljarder kronor ut på felaktiga grunder i olika bidrag. Hälften av det beror på brottsligt fusk, konstaterar Curt Malmborg och Björn Blomqvist i sin debattartikel i Dagens Nyheter. De anser att det inte finns tid att vänta på mer exakta svar på hur stort bidragsfusket är. Det är dags att vidta åtgärder.

De två artikelförfattarna föreslår fyra åtgärder för att motverka fusket:

  • Arbetsgivare ska lämna inkomstuppgifter för varje anställd varje månad till Skatteverket. Det underlättar kontrollen och gör det enklare för den enskilde.
  • Krav på personalliggare och oannonserade kontroller i fler branscher.
  • Ökade möjligheter till informationsutbyten, registersamkörningar och automatiska kontroller.
  • Insatser för att förändra attityderna till bidragsbrott.

”En överväldigande majoritet av svenska folket vill värna trygghetssystemen. De åtgärder som nu måste komma till stånd ska riktas mot dem som begår bidragsbrott, inte drabba den som är arbetslös, sjuk eller handikappad och har rätt till ersättning”, skriver Curt Malmborg och Björn Blomqvist.

De förutsätter att de föreslagna insatserna ska leda till säkrare och enklare system, samtidigt som försök till brott förhindras genom effektiva kontroller.

Så stort är fusket

Delegationen mot felaktiga utbetalningar bedömer utifrån tillgänglig kunskap att cirka 20 miljarder kronor årligen betalas ut för mycket från samtliga trygghetssystem. Då ingår också en uppskattning av det så kallade mörkertalet. Någon sådan uppskattning har inte Försäkringskassan gjort i sina beräkningar.


Hälften av utbetalningarna beror på brott och hälften på misstag och slarv. Totalt motsvarar detta fyra procent av de totala utbetalningarna, varav alltså hälften är rent fusk.


Fuskets andel varierar mellan olika de trygghetssystemen från 0,1 procent i ålderspensionssystemet till 18 procent i ekonomiskt bistånd (socialbidrag).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA