Annons:

Föreslår beredskap dygnet runt

KRISER2007-02-22

Krisberedskapsmyndigheten, KBM, föreslår dygnet runt-beredskap hos ett 40-tal myndigheter med ansvar vid allvarliga olyckor och kriser. Förslaget har lämnats till regeringen.

Enligt KBM fungerar oftast systemet för ledning och samordning av resurser och insatser bra på lokal och regional nivå, medan den nationella samordningen behöver utvecklas. För att åstadkomma det har KBM haft regeringens uppdrag att gå igenom vilka myndigheter som behöver ha minst en tjänsteman i beredskap dygnet runt, och vilka myndigheter som därutöver ska ha förmåga att snabbt kunna upprätta en ledningsfunktion vid allvarliga kriser.

KBM har analyserat 46 myndigheter och av dem föreslås att 40 myndigheter ska ha funktionen tjänsteman i beredskap och 39 ska ha en ledningsfunktion med förmåga att agera omedelbart.

Funktionen tjänsteman i beredskap vid en myndighet ska vara tillgänglig året runt, dygnet runt, och ska vid larm till myndigheten kunna starta myndighetens arbete med krisledningsfunktionen oavsett när larmet kommer.

– Genom att bygga upp en god krisberedskap förbereder vi oss för att kunna agera snabbt och effektivt när det mest oväntade inträffar, säger KBMs generaldirektör Ann-Louise Eksborg i ett pressmeddelande.

KBM kan senare i år återkomma och föreslå att ytterligare myndigheter åläggs att hålla beredskap dygnet runt.

De här myndigheterna föreslås ha beredskap

Affärsverket Svenska Kraftnät

Banverket

Krisberedskapsmyndigheten

Kustbevakningen

Livsmedelsverket

Luftfartsstyrelsen

Länsstyrelserna (21 stycken)

Post- och telestyrelsen

Rikspolisstyrelsen

Sjöfartsverket

Skatteverket

Smittskyddsinstitutet

Socialstyrelsen

Statens jordbruksverk

Statens kärnkraftsinspektion

Statens räddningsverk

Statens strålskyddsinstitut

Statens veterinärmedicinska anstalt

Tullverket

Vägverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA