Annons:

Fördubblat antal ”välfärdsbrott”

BIDRAGSFUSK2019-02-25

Antalet så kallade välfärdsbrott har fördubblats på ett år, enligt uppgifter till Ekot. Flera lagändringar under fjolåret har gett Skatteverket större möjligheter att utreda misstänkt fusk inom bidragssystemen.

Under beteckningen ”välfärdsbrott” ingår många olika områden, från bidragsfusk med falska identiteter och bokföringsadresser till felaktiga rot- och rut-avdrag, konstaterar Ekot:

”Under 2018 lämnade vi nästan 1 000 underrättelser till Försäkringskassan om felaktiga utbetalningar från deras system”, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Ekot.

Någon exakt siffra för hur mycket pengar välfärdsbrotten kostar finns inte. För två år sedan uppskattade Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket att summan kan uppgå till 10-20 miljarder kronor per år.

Regeringen uppdrog under 2018 till flera myndigheter att öka sin samverkan och sina kontroller av utbetalningar. Genom flera lagändringar fick Skatteverket större möjligheter att utreda misstänkt fusk, bland annat genom möjlighet att göra kontrollbesök vid bostäder och avregistrera falska identiteter från folkbokföringen, enligt Ekot.

”Framförallt är det nog att vi har prioriterat den här delen betydligt hårdare, så att vi har upptäckt dem på ett bättre sätt. Sedan är det nog så att vi kan se en viss ökning av den här typen av brottslighet, samtidigt som vår bedömning är att det kommer att fortsätta att öka under 2019”, säger Tobias Wijk till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA