Fördelar med uthållig upphandling

UPPHANDLING2013-12-12

Det finns många vinster att göra genom att ställa uthållighetskrav i samband med offentlig upphandling, skriver chefen för statliga Miljöstyrningsrådet, Sven-Olof Ryding, i en debattartikel.

Genom att ställa krav om miljö, energianvändning och sociala villkor vid offentliga upphandlingar kan kommuner och myndigheter spara pengar som kan användas till andra ändamål i den offentliga verksamheten. Genom att ställa miljökrav medverkar vi också till att Sveriges miljömål uppnås, skriver Sven-Olof Ryding i Dagens Nyheter, DN:

”Vi hävdar att det finns många vinster med att ställa miljö- och andra hållbarhetskrav i den offentliga upphandlingen.”

Enligt Sven-Olof Ryding behövs det mer forskning om effekterna av att ställa miljö-, energi- och sociala krav vid offentlig upphandling. Forskning behöver bland annat visa på kostnader och vinster på lång och kort sikt utifrån en helhetsyn på såväl det lokala som det globala perspektivet.

”Att det skulle vara verkningslöst att ställa relevanta miljökrav i offentlig upphandling finner vi ologiskt. Därför uppmanar vi den offentliga sektorn att fortsätta på den inslagna vägen med att ta miljö och sociala hänsyn i upphandlingen”, skriver Sven-Olof Ryding.

Miljöstyrningsrådet

 

Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling. Vårt uppdrag är att bidra till att nå miljömålen och en hållbar framtid genom att utveckla, informera om och erbjuda drivande konkreta hållbarhetskrav anpassade för användning i offentlig upphandling.



Rådet ska också bland annat arbeta med energieffektivisering inom offentliga sektorn och stimulera ny miljöteknik.



Källa: Miljöstyrningsrådet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA