Förbjudet ge service åt kvinnor i niqab
Offentliganställda i Frankrike får inte längre ge service åt kvinnor i heltäckande slöja. Om kvinnan inte visar ansiktet eller lämnar lokalerna ska i sista hand polis tillkallas. Från fackligt håll är man kritisk till de nya reglerna.
– Ja, vi har fått order om att vi ska vägra att ge service till personer som inte vill visa ansiktet, säger François Jaboeuf.
Han sitter i ledningen för de statsanställda inom den fackliga centralorganisationen CFDT och företräder de anställda på finansdepartementet.
Om en kvinna i heltäckande slöja till exempel dyker upp på ett skattekontor ska personalen tala om för henne att hon antingen måste visa ansiktet eller lämna lokalerna. Om hon vägrar ska man kalla på chefen, som ska ringa polisen. Däremot riskerar man stränga straff om man själv försöker dra av kvinnan slöjan. Eller knuffar ut henne på gatan.
Detta står i de föreskrifter som har skickats ut till statsanställda runt om i Frankrike.
– Det säger ju sig själv att man inte behandlar personliga uppgifter, om den berörda inte vill identifiera sig. Men det nya är att vi också ska vägra att svara på allmänna upplysningar, säger François Jaboeuf.
Sedan 11 april råder ett generellt maskeringsförbud på offentliga platser i Frankrike.
Om man inte har medicinska skäl, deltar i ett karnevalståg, har en skyddsmask eller kör motorcykel i hjälm med harnesk ska man visa ansiktet. Detta gäller också inom all offentlig service, som skattekontor, post, skolor, arbetsförmedlingar, järnvägsstationer, bussar och tunnelbanor.
Lagen kallas för ”antiburka-lagen”, även om det knappast existerar några ”burkor” på fransk mark.
Men enligt en allmän uppskattning finns det i landet omkring 2 000 kvinnor som bär andra heltäckande slöjor, framförallt niqab.
Under den första veckan ska ett tiotal kvinnor ha trotsat förbudet. Det innebär att de får böter på 1 400 kronor och/eller tvingas gå på en civilrättslig kurs. En av kvinnorna stoppades på ett kommunkontor i departementet Yveline norr om Paris.
– Jag tycker att lagen är bra. Jag vill inte att mina barnbarn ska leva i ett samhälle där spöken rör sig på gatorna. Men visst riskerar offentliganställda att hamna i tuffa konfliktsituationer, säger Maud Billon, hos CFDTs lokalavdelning i Yveline.
Fackliga ledare på central nivå är däremot ofta kritiska till lagen, och hävdar att den är ett uttryck för politisk populism.
– Mycket oväsen om en marginell företeelse, när det finns en rad andra betydligt större problem som drabbar invånarna i landet, säger François Jaboeuf.
Däremot anser de franska facken att det är självklart att offentliganställda själva ska uppträda religionsneutralt och inte bära några religiösa symboler på jobbet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.