Förändringsarbete på KTH får kritik från facket
Rektor Peter Gudmundson snabbutreder ledning och organisation på KTHs CSC-skola för datavetare. Bland personalen gror missnöjet med ledningen. »Den har drivit igenom förändringar på ett fult sätt«, säger Niclas Carlsson i STs sektionsstyrelse.
2011 utsågs professor Jan Gulliksen till chef för CSC, KTHs skola för datavetenskap och kommunikation. Året därpå blev han ordförande i regeringens digitaliseringskommission. På CSC anställde han en stabschef och inledde ett effektiviseringsarbete.
Förändringsarbetet har väckt kritik bland skolans 300 anställda. Programansvariga har hoppat av och personal har omplacerats, berättar Niclas Carlsson. Han var tidigare sektionsordförande och ingår i STs styrelse på högskolan. Niclas Carlsson talar om att ledningen använt vad han kallar »mobbningsliknande metoder«:
– Det är ett väldigtamerikanskt ledarsätt. För att utnyttja den befintliga personalen maximalt har ledningen drivit igenom förändringar på ett fult sätt. De använder härskartekniker, undanhåller information och skyller på andra.
På ytan kretsar kritiken kring samordningen av IT-resurserna. En konsultrapport om IT-stödet som Jan Gulliksen beställt av sin tidigare arbetsgivare Front Walker underkändes av både fack och experter. Samordningen gick i stå och KTHs rektor Peter Gudmundson har nu valt att ge den pensionerade professorn Folke Snickars uppdraget att på fyra veckor utreda CSC-skolans »ledningsstruktur och organisation«.
– Diskussionen om skolans IT-frågor har dragit ut på tiden, säger rektor Peter Gudmundson. Jag ville ha in någon utifrån som kan lösa upp knutarna.
Peter Gudmundson vill tona ned konflikten mellan ledning och anställda:
– Det finns olika uppfattningar om ledningen. Jag har förtroende för Jan Gulliksen om det inte kommer fram något annat.
Jan Gulliksen avvisar kritiken mot ledningen:
– Elaka tungor sprider information som inte är korrekt. Vi förankrar förändringarna i görligaste mån, men när man vill förändra snabbt kan det upplevas som besvärligt.
– Jag ser utredningen som ett stöd för vårt förändringsarbete. Det är viktigt med input inifrån, säger Jan Gulliksen.
Publikt har granskat KTHs medarbetarundersökning. Där har CSC-skolan i de flesta avseenden bättre värden än KTHs genomsnitt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
offentlig, t ex den inkomna konsultrapporten. Är det
att berätta att så är fallet som anses vara "elak tunga".
Självklart att det sprids 'rykten' när information döljs.
Men det som information spritts har till övervägande del
varit helt korrekt och bekräfats.
Intressant koppling mellan beställare och leverantör av rapporten.
Intressant är också att ledningen prioriterar snabb förändring men inte vill hinna med diskutera och informera om varför, vad och hur. Kritiker tystas och några väljer att sluta. Det är bara mångas lojalitet med skolan (inte ledningen) som gör inte fler hörs. 'Input' som inte stämmer överens med ledningens uppfattning är inte uppskattad och heller inte viktig.