Föräldrar pluggar mer effektivt

HÖGSKOLAN2011-10-28

De studenter på högskolan som har barn tar examen snabbare än andra studenter. Det visar en studie från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Både antalet studenter och deras genomsnittsålder har ökat under de senaste 20 åren. Ungefär var fjärde bland de kvinnliga studenterna och var tionde av de manliga har barn. Studenter som är föräldrar är äldre än genomsnittet, har oftare en högskoleutbildning sedan tidigare och är överrepresenterade i pedagogiska utbildningar samt program inriktade mot hälsoyrken. Det är dock ovanligt att högskolestudenter skaffar barn under studietiden. Det framgår av en rapport från IFAU.

Rapportförfattarna har jämfört studenter med och utan barn under perioden 1993-2005. Studenter med barn tar examen något snabbare än studenter utan barn. För de studenter som är föräldrar tar det i genomsnitt 7,6 terminer till examen på en treårig generell utbildning, jämfört med 8,1 terminer för studenter utan barn.

Föräldrar tar visserligen färre poäng per aktiv termin, men de går en rakare väg mot examen och väljer i mindre utsträckning att studera kurser utanför det ordinarie studieprogrammet.

”De som blir föräldrar under högskoletiden verkar vara effektivare än övriga studenter. Det kan tyckas förvånande eftersom de borde ha mindre tid för studier. En av våra hypoteser var att de som bildade familj skulle studera längre, men kanske väljer studenter med barn program som bättre passar deras livssituation”, säger en av rapportförfattarna Daniel Hallberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA