Folkomröstning om eurosamarbete?

GREKLAND2011-09-20

Mitt i den galopperande ekonomiska krisen överväger Greklands regering en folkomröstning om landet ska vara kvar i eurosamarbetet. Målet är att få folket att stödja nedskärningarna.

Enligt den engelskspråkiga grekiska nättidningen Ekhatmerini funderar Greklands premiärminister George Papandreou på om en folkomröstning är lösningen på de omfattande protesterna mot det statliga sparprogrammet.

Grekland tvingas till ytterligare nedskärningar för att få del av stödet från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden. Den tuffa budgetpolitiken leder till omfattande protestaktioner och strejker. Ekhatmerini hänvisar till källor som uppger att George Papandreou hoppas vinna en majoritet för fortsatt eurosamarbete och därmed ett tydligt stöd för den strama ekonomiska politiken. Alternativet skulle vara att Grekland återgår till en egen valuta, och får rida ut den ekonomiska stormen på egen hand.

Enligt de källor som Ekhatmerini hänvisar till väcktes förslaget om en folkomröstning av premiärministerns rådgivare redan under sommaren, men att idén nu fått större aktualitet. Enligt tidningen förbereds nu en särskild lag för folkomröstningen som kan läggas fram för parlamentet inom de närmaste dagarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA