FN-kritik mot Sverige

BARNKONVENTIONEN2009-08-17

Sverige får skarp kritik av FN-organet Unicef för att regeringen inte respekterar FNs barnkonvention. Bakom kritiken ligger ett svenskt avvisningsbeslut.

Migrationsverket har beslutat att en kvinna från Ryssland ska avvisas dit, trots att hennes man och tvååriga dotter har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Den gravida kvinnan måste enligt verket söka uppehållstillstånd från hemlandet. Trots att avvisningen strider mot FN:s barnkonvention har migrationsminister Tobias Billström, M, försvarat beslutet i Rapport.

– Barnkonventionen är inte en del av svensk lagstiftning, utan ett vägledande dokument. I det här fallet är det alltså utlänningslagen som gäller, sade Tobias Billström i tv.

Nu kritiserar barnrättsjuristen Christina Heilborn vid Unicef den svenske ministern:

– Tyvärr har vi hört flera liknande uttalanden från beslutsfattare, och vi menar att det är oacceptabelt att man avfärdar en konvention som man har förbundit sig vid genom att skriva under, som Sverige gjorde för 20 år sedan. Att hänvisa till den som ett vägledande dokument betyder att man inte tar den på allvar. Det i sin tur sänder signaler till andra myndigheter och beslutsfattare om att den inte är särskilt viktig och ingenting att ödsla energi på.

Lagen ska ändras för att undvika att föräldrar skiljs från sina barn, men ändringen kan träda i kraft tidigast nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA