Fler unga har ont om pengar
Unga människors ekonomiska situation har blivit sämre, rapporterar Ungdomsstyrelsen. Särskilt utsatta är unga ensamstående med barn.
I början av 2000-talet hade var tionde person i åldern 20-29 år låg ekonomisk standard, men nu är det så många som var femte, enligt den statliga Ungdomsstyrelsens årliga rapport. Med låg ekonomisk standard menas att inkomsten ligger under 60 procent av medianinkomsten i Sverige.
Bland unga ensamstående med barn har hela 63 procent, nästan två av tre, låg ekonomisk standard.
Andra tecken på ekonomiska bekymmer är att studiemedlen de senaste fem åren inte täckt levnadsomkostnaderna, och att en ökande andel unga lever på sjukpenning eller socialbidrag. Skulder och betalningsanmärkningar har också blivit vanligare.
– Särskilt illavarslande är det att försämringarna sker i en tid då Sverige tycks vara på väg in i en lågkonjunktur. Konjunkturförsämringar slår ofta särskilt hårt mot unga, säger Per Nilsson, gd på Ungdomsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.