Fler unga får förtidspension

SOCIALFÖRSÄKRING2011-11-10

Allt fler unga förtidspensioneras. I åldrarna 20-24 år ökade antalet personer med aktivitetsersättning mer än 80 procent mellan 2003 och 2011, enligt en rapport till Socialförsäkringsutredningen.

Dagens Nyheter, DN, har läst en rapport som tagits fram vid Umeå universitet för Socialförsäkringsutredningen. Rapporten visar att antalet unga förtidspensionärer ökat från 7 658 år 2003 till 13 926 i mars i år.

”Siffrorna visar på ett nederlag för regeringens arbetslinje”, säger utredningens huvudsekreterare, Irene Wennemo, tidigare chefsekonom på LO, till tidningen.

Enligt rapportens författare Jonas Olofsson och John Östh beror den kraftiga ökningen av antalet unga med aktivitetsersättning främst på arbetslöshet och svag utbildning, inte på tilltagande ohälsa, även om den formella orsaken ofta är en medicinsk eller psykiatrisk diagnos. Tre av fyra av ungdomarna med aktivitetsersättning har sådana diagnoser, bland annat autism, adhd och Aspergers syndrom.

”Men deras medicinska problem är inte större än att många av dem borde kunna få någon form av jobb med rätt stöd eller utbildning. I stället riskerar de att hamna i förtidspension”, säger Irene Wennemo till DN.

Enligt forskarna är det bristen på utbildning i kombination med ökade krav på datorkunskap, kommunikationsförmåga och social kompetens som gör det svårt för de här ungdomarna att få jobb. Forskarna anser att avsaknaden av gymnasiekompetens är den enskilt viktigaste faktorn bakom att en ung människa blir en förtida pensionär.

”Vi har en tickande bomb. Många av dem som fått aktivitetsersättning kommer inte att få sjukersättning och står då utan försörjning när de fyllt 30”, säger Irene Wennemo.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA