Fler tar avstånd från svartarbete

SKATTEVERKET2012-08-16

Allt fler svenskar tar avstånd från svartarbete. Nästan tre fjärdedelar, 74 procent, av befolkningen anser att svartarbete inte är okej. För sex år sedan var motsvarande siffra 51 procent.

Enligt Skatteverket är egna företagare den grupp som allra tydligast tar avstånd från svartarbete. Det är också den gruppen där acceptansen för svartarbete minskar mest. Det visar myndighetens medborgarundersökning.

– För företagare är konkurrens från svartarbete mer påtagligt ett hot mot den egna verksamheten. Det är en förklaring till att acceptansen är lägst i den gruppen, skriver Jan-Erik Bäckman, chef för myndighetens analysenhet, i ett pressmeddelande.

Enligt Skatteverket visar årets undersökning på en positiv utveckling inom flera områden. Förutom att acceptansen för skattefusk och svartarbete minskar, har medborgarna också blivit mer nöjda med systemet och förtroendet för myndigheter i allmänhet har ökat. Samtidigt har intresset för skattefrågor minskat.

Den positiva utvecklingen gäller enligt Skatteverket alla grupper, oberoende av kön, ålder och typ av arbete. Men bland äldre personer har synen på skattesystemet inte förbättrats i samma utsträckning som bland övriga grupper. Åldersgruppen 65-74 år är den grupp som är mest negativ till systemet.

Medborgarundersökningen har besvarats av 2 728 personer och genomfördes av undersökningsföretaget Markör på uppdrag av Skatteverket mellan februari och april i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA