Höstterminen 2019 ökade antalet sökande till universitet och högskolor med 1,8 procent jämfört med hösten 2018.
Bild: Mostphotos
Höstterminen 2019 ökade antalet sökande till universitet och högskolor med 1,8 procent jämfört med hösten 2018.

Fler sökande till högskolans utbildningar

HÖGSKOLAN2019-08-21

Den nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Trenden med minskat antal sökande till universitet och högskolor har brutits. Vid första urvalet till höstterminen 2019 sökte 398 400 personer, vilket är en ökning med 1,8 procent jämfört med hösten 2018. Också det totala antalet antagna studenter ökar. Totalt har närmare 247 000 personer antagits till minst en utbildning i höst. Jämfört med förra året är det en ökning med tre procent eller 7 280 personer.

Det ökade antalet sökande beror främst på att fler äldre vill utbilda sig. Bland dem som är 25 år eller äldre är ökningen 4,8 procent. Däremot har antalet yngre sökande minskat, något som till stor del beror på en god arbetsmarknad, tror UHR. I gruppen 20-24 år är minskningen 2,6 procent och bland 19 år eller yngre 0,5 procent. Könsfördelningen är ungefär densamma som för ett år sedan – av de sökande är 63 procent kvinnor och 37 procent män.

Allt fler studenter söker sig också till högskolans internationella utbildningar. Antalet sökande till vårens antagning har ökat med fem procent. Sammanlagt erbjuder nio svenska lärosäten internationella kurser som startar våren 2020. Jämfört med vårterminen 2019 har antalet sökande ökat från knappt 4 500 till drygt 4 700 personer. Den största ökningen har mastersprogrammen, som lockar 34 procent fler sökande än året innan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA