Fler Sida-jobb till Gotland

NYHET2005-03-11

Ytterligare ett 30-tal tjänster vid Sida förläggs till Gotland föreslår lokaliseringsutredningen. Dessutom ska bolaget Lernia etablera verksamhet i Östersund. Regeringen fattar beslut under våren.

Av:  Eva Spira

Idag kom lokaliseringsutredningen med sin andra rapport. Utredningens uppgift är att hitta statliga ersättningsjobb till orter som drabbas av försvarsnedläggningar. I slutet av januari kom den första rapporten med förslag om utlokalisering av cirka 2 700 statliga jobb.

Utredaren Jan Bergqvist har nu även tittat på möjligheten att omlokalisera tjänster inom de statliga bolagen. En dialog med ett tiotal bolag har resulterat i att Lernia redovisat att de ska etablera bemanningsverksamhet i Östersund och att ALMI Företagspartner och Sveaskog förlägger verksamhet till Östersund. Sveaskog ska även anställa personal i Arvidsjaur.

Stort hopp ställs också till Vattenfall som ska göra omfattande investeringar de närmaste åren.

Hur många nya tjänster bolagens etableringar utmynnar i har utredningen inte kunnat beräkna.

Utredningen föreslår att bolagens styrelser årligen redovisar hur de kan bidra till den regionala utvecklingen.

Den enda myndighet som berörs av den andra rapporten är Sida. Utredningen föreslår att 30 årsarbetskrafter förläggs till Gotland. Det gäller utvidgad verksamhet genom Internationella Programkontoret samt insatser för att uppmuntra kommuner att delta i biståndsarbete.

Tillsammans med ett tidigare beslut om att inrätta en ny Sida-enhet i Visby betyder det ett tillskott för Gotland på 50 årsarbetskrafter.

Det är regeringen som tar beslut om omlokaliseringarna. Riksdagen informeras om planerna i vårpropositionen den 14 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA