Annons:

Fler politiker på statliga toppjobb

REGERINGEN2013-11-22

Allt fler före detta politiker får jobbet när regeringen utser chefer, enligt en granskning som Svenska Dagbladet, SvD, har gjort. Sedan valet 2010 handlar det om mer än vart femte uppdrag.

Trots den skarpa kritik som riktades mot de socialdemokratiska regeringarnas utnämningspolitik före år 2006 fortsätter regeringen att politisera utnämningsmakten, skriver SvD. Under sin första mandatperiod mellan 2006 och 2010 hade 16.9 procent av de generaldirektörer och landshövdingar som utsågs politisk bakgrund. Nu har andelen ökat till 22 procent hittills under innevarande mandatperiod.

Statssekreteraren och nationalekonomen Hans Lindblad, M, utsågs av regeringen till generaldirektör för Riksgälden. Åsa-Britt Karlsson, som tidigare varit kanslichef hos Centerpartiet och statssekreterare hos tidigare miljöminister Andreas Carlgren utnämndes 2012 till chef för Statens geotekniska institut.

Andreas Norlén, M, ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, anser enligt SvD att det är tillfälligheter som gjort att andelen politiska utnämningar har ökat:

”Det varierar mellan åren och mellan mandatperioderna”, säger han till tidningen.

Han påpekar också att det är långt kvar till den andel tidigare politiker som utnämndes av den socialdemokratiska regeringen under perioden 2002 till 2006, då var tredje toppchef som utnämndes hade partipolitisk bakgrund.

Lena Sommestad, S, är också ledamot i konstitutionsutskottet. Hon kallar den ökade andelen politiker på topposter för en verklighetsanpassning:

”Alliansen hade ett väldigt, väldigt högt tonläge i den här frågan före förra valet. Men nu har även den här regeringen insett att en politisk bakgrund kan vara en viktig merit för en generaldirektör”, säger hon till SvD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA