Fler nationella avdelningar i nya Polisen

POLISEN2014-05-15

När polismyndigheterna slås ihop till en gemensam myndighet nästa år kommer bland annat HR, IT, ekonomi och kommunikation att placeras i nationella avdelningar. Det framgick i dag när huvuddragen i Polisens nya organisation presenterades.

Nästa år är det dags. 1 januari 2015 slås landets 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen ihop till en enda myndighet. Förhoppningen är att Polisens arbete därigenom ska bli mer enhetligt, effektivt och rättssäkert.

Christina Staffansdotter, vice ordförande för ST inom Polisen och förbundets representant i förhandlingarna om den nya myndigheten, är positiv.

– Jag tycker att det finns bra förutsättningar för att arbetet ska bli mer enhetligt över landet. Jag tror också att detta innebär bättre förutsättningar för våra medlemmar att utvecklas.

Hon säger att olika polismyndigheter i dag ger civilanställda handläggare olika mycket ansvar.

– Ingen gör fel, men det handlar om att olika myndigheter tillämpar reglerna på olika sätt. Allmänheten blir bemött på olika sätt vid olika polismyndigheter och detsamma gäller oss som är anställda. I den nya organisationen kommer enhetligheten att kunna bli större.

Den nationella polismyndigheten kommer att ha sju regioner. Regionpolischeferna kommer att ta plats i den nationella ledningsgruppen. Också detta är Christina Staffansdotter positiv till.

– I dag kommer det direktiv från Rikspolisstyrelsen om beslut som de har fattat. De är inte alltid så väl förankrade och fungerar inte alltid i praktiken. I framtiden, när regionpolischeferna sitter med i ledningen, får de större möjligheter att komma med sina synpunkter. Det blir också svårare att gå hem och bara säga ”nej, det tänker vi inte göra”.

Enligt Christina Staffansdotter är förhoppningarna inför förändringen stora i hela organisationen.

Samtidigt finns det orosmoln. Bland annat ska flera administrativa stödfunktioner, där många ST-medlemmar arbetar, samlas i nationella avdelningar.

Men fortfarande är det oklart vad besluten innebär för de enskilda individerna. Även om man arbetar kvar på sin ort kan man organisatoriskt sorteras in under en nationell avdelning.

– Jag tror att det kommer att komma mer oro och frågor från medlemmarna nu när det närmar sig. Nu kommer alla börja undra ”Vad ska hända med min tjänst?”

Christina Staffansdotter betonar att förändringen är stor och kommer att ta tid.

– Vi kommer inte att ha landat i den nya organisationen bara för att det blir ett nytt år. Jag räknar med att vi kommer att ha några riktigt stökiga år. Vi kommer att vara i en omorganisation 2015 och 2016 och kanske också 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA