Fler kan få snabb rehabilitering

SJUKFÖRSÄKRING2010-08-20

Rehabiliteringsgarantin bör i framtiden omfatta fler sjukdomar – för att fler sjuka snabbare ska kunna återgå i arbete. Det anser regeringens rehabiliteringsråd, som nu har lämnat sitt första delbetänkande till regeringen.

I rapporten beskriver rehabiliteringsrådet den turbulenta tid som har pågått sedan regeringen genomförde sjukförsäkringsreformen 1 juli 2008. Rådet skriver att Sverige då fick ”en helt ny situation när det gäller långtidssjukskrivningar och rehabilitering. Det är den mest omfattande förändringen under hela socialförsäkringens historia.”

– Det har gått snabbt. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har fått jobba ihop på sätt som aldrig tidigare har hänt. Men mycket i reformen har varit positivt, säger rådets ordförande Åke Nygren, som också är professor i personskadeprevention på Karolinska Institutet.

Flera positiva aktiviteter har genomförts, anser han – till exempel att man nu satsar mer på uppföljning, och att Socialstyrelsen och Försäkringskassan har skapat system för en mer enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess.

Men reformen har också präglats av en ”betydande tidsbrist”. Nya begrepp och definitioner har lett till tolkningsproblem och missförstånd.

I framtiden, anser rådet, borde ytterligare behandlingar och sjukdomar omfattas av rehabiliteringsgarantin. Exakt vilka diagnoser det gäller ska man återkomma till i sitt slutbetänkande i december – men nämner redan nu att det skulle kunna vara aktuellt för hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar, missbruk, cancersjukdomar och kroniska neurologiska sjukdomar.

– Vi har inte studerat de ekonomiska konsekvenserna, det ingår inte i vårt uppdrag. Vårt perspektiv är bara att se hur fler människor kan återgå i arbete genom en snabbare rehabilitering. Och vi tror att det finns sådana möjligheter för de här diagnoserna, säger Åke Nygren.

Rådet föreslår också att ett nationellt kvalitetsregister för rehabiliteringsåtgärder inrättas. Anmälan till registret ska vara obligatorisk för att vårdgivarna ska få ersättning från rehabiliteringsgarantin.

I rapporten betonar rådet att alla de personer som under året förbrukat sina dagar med sjukpenning och erbjudits att delta i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion ”är en unik grupp och värdefull kunskap skulle kunna erhållas genom att den gruppen studeras närmare”.

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin är en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Sjukskrivna som med beprövade metoder kan återfå arbetsförmågan ska garanteras skyndsam behandling. Garantin gäller personer i åldern 16–67 år med smärta i rygg, axlar och nacke och/eller lindrig eller medelsvår ångest, depression eller stress.

Insatserna kan genomföras antingen av landstingen eller av privata leverantörer. De får ersättning per patient som påbörjat rehabiliterings- eller behandlingsinsatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA