Fler får betala tillbaka ersättning

A-KASSAN2008-10-21

Skärpt kontroll hos a-kassorna har lett till att fler tvingas lämna tillbaka pengar som betalats ut felaktigt. Det framgår av en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Under år 2007 krävde a-kassorna tillbaka 170 miljoner kronor efter kontroll. Det motsvarar en knapp procent av de totala utbetalningarna, men berör nästan var tionde person som fått ersättning. Den viktigaste anledningen till återkraven är enligt IAF att a-kassorna upptäcker fler felaktiga utbetalningar på grund av skärpt kontroll.

De flesta som blir skyldiga att betala tillbaka ersättning betalar sin skuld. Men ändå fortsätter a-kassornas samlade fordringar på medlemmarna att öka. Summan var 320 miljoner kronor vid slutet av 2007, skriver IAF i sin redovisning till regeringen.

STs a-kassa krävde tillbaka ersättningen från 232 av de drygt 4 400 personer som fick a-kassa under förra året. De samlade kraven på felaktigt utbetald ersättning uppgick till drygt 840 000 kronor den sista december 2007.

Alla a-kassor håller på att installera ett nytt ärendehanteringssystem som bland annat ska göra kontrollen effektivare. Under 2009 kommer samtliga a-kassor att arbeta med det nya systemet.

Enligt IAFs rapport är det bara 6 av de 33 a-kassorna som för en aktuell förteckning över sina fordringar på medlemmarna enligt de formella krav som finns. Åtgärder för att förbättra underlaget för granskning och uppföljning måste därför vidtas, skriver IAF i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA