Annons:

De fällande domarna för mutbrott ökar samtidigt som anmälningarna ligger på en konstant nivå, uppger Ekot.
Bild: Mostphotos
De fällande domarna för mutbrott ökar samtidigt som anmälningarna ligger på en konstant nivå, uppger Ekot.

Fler blir fällda för mutbrott

KORRUPTION2017-12-19

Antalet fällande domar i mutbrottsmål ökade kraftigt 2017 jämfört med de senaste åren, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Samtidigt har antalet anmälningar om misstänkta mutbrott legat relativt konstant.

Antalet fällande domar för mutbrott har ökat från ett genomsnitt på cirka 15 årligen det senaste decenniet till närmare 30 under 2017. Antalet anmälningar om misstänkta mutbrott har sedan 2007 varit relativt konstant runt 100-150 stycken, enligt Ekot. Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, säger till Sveriges Radios Ekot att det går att identifiera särskilt utsatta områden för mutor och mutförsök, däribland olika slag av tillståndsgivning:

”Flest domar rör sektorn vård och omsorg och kontakter mellan den offentliga verksamheten och den privata. Och det kan säga att benägenheten att upptäcka och rapportera saker möjligen kan ha ökat. Ett antal domar i år är kopplade till körkort och den typen av prövningar av saker som är åtråvärda”, säger hon till Ekot.

Samtidigt ser hon tecken på att attityderna i samhället förändra. Fler och fler myndigheter och organisationer i det offentliga livet säger ifrån att de inte vill ha några julgåvor.

”Överlag skulle jag säga att det har skett en jättestor förändring kring vilka gåvor som ges från det privata till det offentliga”, säger Natali Phalén till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Korruption Mutor
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA